Doe mee met de virtual hackathon!

'Hoe kunnen we de duurzaamheid van verpakkingen helder communiceren zodat Vlamingen duurzame verpakkingen herkennen, waarderen, kopen en sorteren?'

20

dagen

45

uren

18

minuten

09

seconden

Waarom meedoen aan deze hackathon?

Van plasticvrije komkommers tot cosmetica en winkels zonder verpakkingen: duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij de aankoop van producten als voeding of huishoudartikelen.

Hoewel het milieudebat aan belang wint, is het vaak niet duidelijk wanneer een verpakking nu duurzaam is. Consumenten hebben moeite om duurzame keuzes te maken omdat ze niet altijd weten welke opties de beste zijn. Denk daarom samen met ons mee hoe we dit probleem kunnen tackelen. Wie weet behoor je wel tot het winnende team dat een Fnacbon t.w.v. € 80,- p.p. binnenhaalt?

Afbeelding vrouwconfituur

Kan ik ook meedoen?

Op 26 maart 2021 grijpen teams van burgers, studenten, merken, supermarkten, experts en overheden de kans om samen te werken aan relevante oplossingen voor een betere toekomst. Iedereen is uitgenodigd om deel te nemen aan een challenge of uitdaging.

In korte tijd werk je samen met een heel divers team aan één challenge die je kan kiezen binnen de thema's hieronder.

Afbeelding workshop

Kies een thema

Hoe kunnen we de communicatie over duurzame verpakkingen binnenbrengen in het dagdagelijkse leven van de consument?

Meer informatie

Hoe kunnen we de communicatie over duurzame verpakkingen in de aankoopomgeving verhelderen?

Meer informatie

Hoe kunnen we de rol van de consument bij afvalverwerking van verpakkingen zichtbaar maken?

Meer informatie

Programma

 • 09:00 -09:15 Start
 • Welkom! Videomoment met z’n allen
 • 09:15 -10:15 Teamwork | Empathize
 • Research wall: inzichten verzamelen
 • 10:15 -10:30 Inspiration
 • Inspiratiemoment
 • 10:30 -10:40 Rules of good brainstorming
 • Korte presentatie
 • 10:40 -11:00 Pauze

 • 11:00 - 12:00 Ideation
 • Ideeën, ideeën, ideeën
 • 12:00 - 13:00 Lunch

 • 13:00 -14:15 Prototyping
 • Uitwerken idee
 • 14:15 -14:30 Indienen voorstel
 • Einde hackathon
 • 18:30 Jurymoment
 • Terugkommoment met prijsuitreiking

Organisatie

De hackathon ‘HackthePack’ is deel van een tweejarig onderzoeksproject van de Arteveldehogeschool dat helderheid wil scheppen in de communicatie over de duurzaamheid van verpakkingen. De focus ligt op het verwerven van consumenteninzichten en formuleren van communicatieadviezen om consumenten meer duurzaam te laten omgaan met verpakkingen van de zogeheten fast moving consumer goods (FMCG): veelverkochte consumentengoederen zoals voeding, toiletartikelen en wasmiddelen. De focus ligt veelal op de verpakking van voeding in het project.

HackthePack streeft drie doelen na: communicatieadviezen formuleren, uitwerken van prototypes die de communicatie kunnen ondersteunen en genereren van kennis over good practices voor productie van duurzame(re) verpakkingen.

HackthePack is een samenwerking van de opleiding Communicatiemanagement en Grafische en Digitale Media en wordt gefinancierd door Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO).

FAQ

Moet ik me voorbereiden?

Neen. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid is voldoende om deel te kunnen nemen aan de hackathon. Als opwarmertje sturen we je een participant kit op met wat meer praktische info.

Wie kan deelnemen?

Studenten, singles, ouders, … iedereen vanaf 18 jaar kan deelnemen! Ook professionals zijn welkom gaande van store manager, brand manager, beleidsmedewerker tot communicatiespecialist voor een merk of bureau. Elk lid van het winnende team krijgt een Fnacbon t.w.v. € 80,-.

Hoeveel teams zijn er?

Er zijn maximum 6 teams (2 teams per challenge). Elke groep mag maximaal 7 deelnemers hebben. Bij jouw inschrijving kan je aangeven welke challenge jou het meest aanspreekt. Daar houden we rekening mee bij het samenstellen van de teams. Een aantal weken voor de hackathon houden we je op de hoogte van je team, andere teamleden en coach. Opgelet: inschrijvingen zijn beperkt!

Hoe kan ik inschrijven als team?

We houden de groepen liever zo heterogeen mogelijk. Een diverse mix zorgt voor frisse ideeën en andere invalshoeken. Een groep studenten kan deelnemen maar verspreidt zich best over verschillende groepen.

‘What’s in it for me?’

Jij kan een rol spelen bij het bedenken van een duurzamere maatschappij. De oplossing van het winnende team zal verder worden opgenomen om beleidsaanbevelingen te doen bij organisaties om meer duurzaam te communiceren. Daarnaast biedt de hackathon een unieke kans om jouw netwerk verder uit te breiden. Ontmoet interessante profielen en leer bij van elkaar! O ja, niet te vergeten: elk lid van het winnende team krijgt een mooie Fnacbon t.w.v. €80,-.

Hoe verloopt het praktisch?

De hackathon is een online event. Je hoeft je dus niet te verplaatsen en kan gewoon in jouw zetel deelnemen. Meer info over de onlinecommunicatiekanalen die we zullen inzetten op de dag van het event, krijg je bij ontvangst van jouw participant kit (na definitieve registratie van jouw deelname).